خانه > بیژن رنجبر > کومەله مشعل فروزان مسیر مبارزه برای نیل به سوسیالیسم

کومەله مشعل فروزان مسیر مبارزه برای نیل به سوسیالیسم

فوریه 8, 2011

بار دیگر در آستانه 26 بهمن، سالروز آغاز فعایت علنی کومه له قرار داریم. در این روز کارگران، کمونیست ها و کوشندگان جنبش کمونیستی و دوستداران کومه له، سی و دومین سالروز سرآغاز فعالیت علنی این جریان کمونیستی و پوینده مسیر نیل به سوسیالیسم را با شور و شیدایی زاید الوصف جشن می گیرند.

همچنین در این روز یاد و خاطره همه رفقای جانباخته و در راس آنان "رفیق محمدحسین کریمی" را که با در دست داشتن پرچم سرخ و مشعل فروزان کومه له، در راه دفاع از منافع توده های کارگران و زحمتکشان تحت ستم و استثمار، سرفرازانه جان باختند، زنان و مردان قهرمان کمونیستی که بی دریغ جانفشانی و جسورانه خون خود را نثار راه سرخ آزادی و سوسیالیسم نمودند و همه چیز خویش را برای دوام و بقای کومه له و تحقق آرمان های کمونیستی آن فدا کردند، گرامی می داریم.
اکنون تنها جسم آنان در میان نیست، بلکه بی شک در تدوام آرمان های سوسیالیستی و حرکت رادیکال کومه له، در نبرد طبقاتی کارگران، در رزم جنبش کمونیستی ایران و در قلب و جان رزمندگان راه آزادی و سوسیالیسم زنده هستند و از این رهگذر به سمبل های جاودانه جنبش انقلابی برای ساختن جهانی بهتر، جهانی عاری از استثمار و ستم، بردگی و بندگی و جهل و خرافه بدل گشته اند.
در حالی سی و دومین سالگرد آغاز فعالیت علنی کومه له فرا می رسد که این جریان کمونیستی بیش از پیش افق آینده روشن و ظفرمند را به یمن بیش از چهل سال مبارزه رادیکال و پیوسته با برافراشتن پرچم سرخ کارگران کمون و با هدف پی ریزی جامعه ای سوسیالیستی با اتکا به نیروی لایزال طبقه کارگر در بستر مبارزه علیه نظام سرمایه داری و دو دیکتاتوری سلطنتی و جمهوری اسلامی، در برابر خود گشوده می بیند.
در طول سالیان دراز و پرفراز و نشیب گذشته، کومه له با اتخاذ استراتژی سوسیالیستی و تاکتیک های رادیکال و مسئولانه، همواره به منافع توده های کارگران و زحمتکشان و قشرهای تهیدست و گروههای فرودست جامعه در دو عرصه نظر و عمل وفادار بوده است.
چنانچه به عنوان شاهد مثال در راستای تائید این ادعا، به تحولات همین یکی دو سال اخیر با عطف به سرفصل دهمین دوره نمایش انتخابات ریاست جمهوری رژیم اسلامی و تحولات سیاسی و روندهای طبقاتی متعاقب آن نظری اجمالی بیفکنیم، نقش و آثار ملموس فعالیت و تلاش کومه له و حزب کمونیست ایران و اجزای مختلف از جمله ارگان های تبلیغی آن بر روندهای سیاسی موجود در جامعه ایران و کردستان و هدایت و کانالیزه کردن آنها در جهت منافع توده های مردم ستمدیده غیر قابل اغماض است.
در شرایطی که بسیاری از احزاب و سازمان های سیاسی اپوزیسیون از جمله بعضی از جریان های چپ و کمونیست در واکنش به نمایش دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری رژیم و جنبش اعتراضی توده های مردم و فعل و انفعالات سیاسی پیامد آن در سردرگمی و در هاله ای از ابهام و تردید به سر می بردند و تا مدت زمانی مدید از اتخاذ رویکردی سوسیالیستی، رادیکال و مسئولانه از موضع تامین منافع طبقه کارگر و توده های مردم ستمدیده ی خواستار آزادی، برابری و رفاه اجتماعی عاجز بودند، ـ استراتژی که در ضمن می بایست مانع تبدیل جنبش کارگری و سایر جنبش های پیشرو اجتماعی موجود در جامعه نظیر جنبش دانشجویی و جنبش زنان به زائده جریان درونزای حکومتی اصلاح طلبان رانده شده از قدرت و جریان لیبرال گردد ـ کومه له با اتخاذ رویکردی رادیکال، طبقاتی و ارائه تحلیلی مارکسیستی و عینی از موقعیت تازه سیاسی در ایران، به نحوی چشمگیر در وضوح یابی صحنه سیاسی و قطب بندهای طبقاتی به نفع توده های کارگران و زحمتکشان نقش آفرینی نمود.
در همین ارتباط و با تمرکز بر تحولات یکی دو سال اخیر، کومه له از سویی ضمن مقابله با سیاست های سرکوبگرانه جناح حاکم جمهوری اسلامی ـ که فراخوان به اعتصاب پیروزمند مردم کردستان نمونه برجسته و درخشان آن بود که با برخوداری از حمایت مردم ستمدیده سایر نقاط ایران و پشتیبانی قاطع احزاب و جریان های کمونیست، چپ و مترقی در 23 اردیبهشت ماه 1389 صف دشمن را در هم شکست ـ و همزمان از سوی دیگر با بیرون کشیدن استراتژی اصلاح طلبان رانده شده از قدرت و لیبرال ها برای نجات رژیم از اضمحلال و سرنگونی به همراه تاکتیک های مزورانه و فریبکارانه آنان از زیر خروارها تبلیغات دروغین و فضاسازی رسانه ای، شرایط افشای آنها را فراهم نمود. از اینروی نبایستی نقش برجسته کومه له و حزب کمونیست ایران و حجم عظیم تبلیغات سیاسی و کار و تلاش ارگان های تبلیغی آن را در این زمینه دست کم گرفت.
گذشته از این، آنچه در این مقطع در میان مجموعه فعالیت های کومه له بسیار چشمگیر می نمایاند، تمرکز بیش از پیش کومه له در حوزه تبلیغات سیاسی خود بر تقویت و تعمیق روان شناسی امید به امکان تغییر و دگرگونی وضع ناعادلانه موجود طبقاتی و همچنین عملی بودن سوسیالیسم در ایران است.
در مقابله با دستگاه های تبلیغاتی بورژوازی و رسانه های جمهوری اسلامی که وظیفه اصلی آنها همانا هدایت، کنترل و کانالیزه کردن افکار عمومی با هدف حفظ وضع موجود، تامین منافع زورمداران و طبقه حاکم می باشد، به طوری که تاکنون سعی کرده اند تا وضع موجود را به عنوان وضعیتی ازلی، تغییرناپذیر و مطلوب، چنان جلوه دهند که گویا هیچ آلترناتیو و بدیلی برای آن متصور نیست و در نتیجه توده های کارگران و مردم تحت ستم ایران ناگزیر از پذیرش چنین وضعیتی هستند؛ کومه له از طریق ارگان های تبلیغی خود کوشیده است تا ابعاد این دروغ پردازی بزرگ را افشا و آثار زیانبار روان شناسی یاس را از میان بر دارد.
کومه له تلاش کرده با ارائه نگاهی واقع بینانه از وجود امکان تغییر بنیادین در شرایط موجود و برجسته ساختن پتانسیل نهفته در نیروی لایزال کارگران و زحمتکشان و توده های مردم تحت ستم، آنان را به سمت برپایی انقلاب اجتما
عی با هدف ایجاد جامعه ای سوسیالیستی که متضمن رفع ستم، استثمار، فقر، سرکوب و اعدام و تامین منافع عمومی است، رهنمون سازد.
همین جا لازم است یاددآوری گردد که درک کومه له از سوسیالیسم یک رهیافت اتوپیایی، یک درک تجردگرایانه و یک رهیافت کوته نظرانه که جامعه را تنها در آحاد توده های کارگران خلاصه می کند، نیست. از منظر کومه له تلاش برای نیل به رهایی از رهگذر ایجاد ساختمان سوسیالیسم در حصار تنگ مفهوم رهایی این گروه و یا آن گروه اجتماعی خلاصه نمی شود، بلکه هدف بنیادین، دستیابی به رهایی بشریت تحت ستم، تبعیض و استثمار به مفهوم عام کلمه است. به عبارت دیگر هدف سوسیالیسم کومه له همانگونه که هدف نهایی سوسیالیسم مارکس چنین تعریف شده، رهایی حقیقی انسان تحت ستم و استثمار به معنای عام کلمه است.
در رهیافت کومه له از سوسیالیسم، نیروی اصلی محرکه انقلاب اجتماعی علیه بورژوازی یعنی طبقه کارگر، با هدف انقلاب اجتماعی که چیزی جز رهایی بشریت تحت ستم، استثمار و سرکوب به مفهوم عام کلمه نیست، جابجا نشده است.
از همین روست که با نگاهی به برنامه سوسیالیستی و استراتژی رادیکال کومه له طی بیش از چهار دهه حیات آن، سه مولفه اساسی و جزء لاینفک که همواره از سوی کومه له مورد تاکید قرار گرفته، قابل شناسایی است:
نخست محو ستم طبقاتی از رهگذر مبارزه رادیکال و سوسیالیستی با هدف تامین منافع کارگران و زحمتکشان.
دوم محو ستم و تبعیض جنسی و تامین حقوق برابر برای زنان با مردان در کلیه عرصه های زندگی اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و حقوقی.
و سوم رفع ستم ملی از طریق تامین اولیه شرایط دمکراتیک برای امکان انتخاب آزاد و فارغ از تحمیلات و فشارهای اقتصادی، سیاسی و نظامی در چارچوب رهیافت لنینی از اصل حق ملل در تعیین سرنوشت خود.
هدف عام کومه له به مثابه یک جریان کمونیستی ملهم از اندیشه ناب مارکس، محو همه اشکال استثمار، ستم، نابرابری و تبعیض است. کومه له در طول بیش از چهل سال حیات مبارزاتی خود، هیچگاه ستم و نابرابری را در هیچ عرصه ای از تظاهرات طبقاتی، جنسیتی و ملی جامعه نابرابر منقسم به طبقات و تحت حاکمیت بورژوازی برنتابیده و با تدوین برنامه و استراتژی مشخص کمونیستی برای رفع همه اشکال ستم و نابرابری، راه حل رادیکال ارائه و در عرصه پراتیک سیاسی، طبقاتی و اجتماعی خود با تمام توش و توان، آن را مسئولانه به پیش برده و همواره بسان مشعلی فروزان، روشنایی بخش افکار و مبارزات اجزای تحت ستم جامعه و پویندگان راه آزادی و سوسیالیسم بوده است.
علاوه بر این اگر نگوئیم در مقیاسی بسیار گسترده، لااقل در سطح منطقه خاورمیانه، کومه له یکی از معدود جریان های سیاسی است که به رغم شدیدترین فشارها، شانتاژها، افترائات و القای بی وقفه یاس و ناامیدی در اذهان توده های مردم ستمدیده از سوی ماشین تبلیغاتی بورژوازی، همواره بر عملی بودن سوسیالیسم و تولد جامعه ای نوین، آزاد و مرفه و عاری از ستم، استثمار و نابرابری از متن و از درون جامعه موجود سرمایه داری تاکید ورزیده است.
به عنوان نمونه می توان به این موضوع اشاره داشت که خط و مشی، اجزا، ابعاد و جهت گیری های تبلیغات سیاسی کومه له و ارگان های تبلیغی آن از جمله برنامه های "تلویزیون کومه له" نظیر گزارش ها، سخن روز، اخبار، گفتگوها، برنامه زنده، افق برابری زن و مرد، برنامه چشم انداز، افق کارگری، کلیپ های تبلیغی و آهنگ و سرود و غیره، همه و همه بر امر تحکیم روان شناسی امید به امکان تحقق سوسیالیسم در اذهان توده های کارگران و مردم تحت ستم و استثمار متمرکز بوده و هستند.
کومه له چون خود به امکان ذهنی و عینی تحقق سوسیالیسم باور عمیق دارد، کومه له چون خود جریانی است که به دور از گرداب های شبه روشنفکری، اندیشه و عمل می کند، کومه له چون درد آشنای کارگران و زحمتکشان است، کومه له چون به معنای دقیق کلمه درگیر مشغله جدی دستیابی به راه حل عملی برون رفت از وضعیت ناعادلانه طبقاتی حاکم بر جامعه است، کومه له چون در قبال ستم و استثمار، فقر و گرسنگی، اعتیاد و فحشا، جهل و خرافه و بیکاری و بی سرپناهی میلیون ها انسان عمیقا احساس مسئولیت و همدلی می کند، کومه له چون انساندوست و خواهان سعادت حقیقی بشریت تحت ستم، استثمار و سرکوب است، لذا بر سوسیالیسم به عنوان پاسخ واقعی و اساسی به همه این مصائب و معضلات پای می فشارد و در راه تحقق جامعه سوسیالیستی از هیچ تلاش و کوششی دریغ نمی ورزد. از اینروی گزافه نخواهد بود اگر کومه له را مشعل فروزان مسیر مبارزه برای نیل به سوسیالیسم نام نهیم.
بهمن ماه 1389

دسته‌ها:بیژن رنجبر